söndag 17 januari 2010

Totalvidrigt koncept: Purity Balls

I USA arrangeras baler där döttrarna svär inför pappa och Gud att inte ha sex före äktenskapet. De kallas "Purity Balls", och där delar far och dotter bröllopstårta och svär varandra trohet. Det låter så sjukt och incestuöst i mina öron att jag var tvungen att Googla fenomenet efter att ha läst en kort rubrik på temat i Aftonbladet.

På sidan Purityball.com kan man läsa följande:

"The Christian Center is once again thrilled to host the Father-Daughter Purity Ball. It is our pleasure to hold high the banner of purity in the midst of a culture that destroys it.

We hope you will join us as we encourage young women to commit to moral purity and help them understand the beautiful and righteous life God offers them.

The Bible lays the responsibility of protecting daughters at the feet of their fathers. We desire to charge men to take up this mantle of responsibility!

God thinks the protection of a woman’s purity should be extravagant and so do we! We look forward to this formal evening and hope you will join us."

GAAAAAAAHHHHHH! Kvinnan är inte ett menlöst våp som behöver en man för att skydda sin sexualitet. Vi kan ta hand om den biten helt själva, thank you very much!!! För den som vill veta mer på temat finns givetvis en FAQ. Där kan man bland annat läsa att:

"The fathers/mentors are the ones signing the covenants with the girls witnessing the pledge that their fathers make. The pledge represents the dedication he feels to his daughter to protect and shield her. A challenge is issued to the fathers to be pure in their own lives as a man, husband and father, and to be a man of integrity and accountability as he leads, guides and prays for his family and home."

Inte ett ord givetvis om vad pojkar ska göra. Inga mor-son-purity balls arrangeras. Det är bara den kvinnliga sexualiteten som ska stävjas, begränsas och hållas inlåst. Katarina Kielos skriver i sin bok Våldtäkt & Romantik om hur olika feministiska teoretiker problematiserat att kvinnans värde ligger i hennes renhet. Att oskulden är hennes, hon måste förvalta den och värna den, och när den är borta är hon förbrukad. Det är den synen på kvinnan och hennes sexualitet som gör sexuellt våld så effektivt, och som gör att man fortfarande på 2000-talet kan misskreditera en kvinna i i stort sett vilket sammanhang som helst på basis av att hon levt för sexuellt vidlyftigt för att vara "fin flicka".

Detta är en kvinnosyn som hade kunnat ge hedersplats i vilket talibansällskap som helst. I vårt "moderna föregångsland" USA sitter man alltså och arrangerar dessa vedervärdiga tillställningar där kvinnans roll som ägd av pappa och sen vidarebefordrad till sin äkta man som sann ägodel huggs i sten.

En ytterligare sida förklarar att man ska ta med sin dotter på Purity Ball så att de ska lära sig hur en gentleman (pappa) behandlar en kvinna, och för att dottern ska se hur mycket pappa bryr sig när han stassar upp henne till tänderna och tar med henne på fin tillställning. Ja, det är ju det kärlek är, eller hur... Hur hade det varit att älska sin dotter så mycket att hon fick välja själv, och fick bli en vuxen person till slut som inte skäms för och dessutom äger sin egen sexualitet? Skrämmande tanke för många män. Det är därför de i alla tider hittat på ritualer för att begränsa och styra kvinnans sexualitet.

Tack och lov är inte alla för denna typen av arrangemang. Bloggen Sex and Society skriver att kvinnans sexualitet inte är mannens ägodel att förvalta. Man konstaterar att Purity Balls bygger på mycket gamla värderingar, och att ritualen ger pappan i familjen ett slags överstepräst-roll. Collegecandy.com skriver att "If it sounds just a little creepy, that’s because it is. There’s nothing wrong with fathers taking an active role in their daughters lives, and I don’t even see anything wrong with fathers talking frankly to their daughters about sex and the consequences — but there’s just something inherently weird about a daughter pledging to her father that she will remain a virgin until marriage for him.". I blogginlägget konstaterar man att det varit en sak om tjejerna lovat SIG SJÄLVA att hålla på sig. Men att ge bort makten över sin sexualitet först till pappa och ssen vänta på att PAPPA ska ge den vidare till ens kommande man, det är läskigt på riktigt.

Det mest skrämmande är att man inte lär ungdomarna om kärlek, sex och relationer på ett sunt sätt. Man lär flickorna att skämmas för sin högst naturliga sexualitet, och man tar helt ifrån dem rätten att känna sådana behov, eller uttrycka dem. De har ingen aning om annat än att först tillhör de pappa, och sedan sin man. Ömsesidighet, graviditet, könssjukdomar... Inget sådant får de lära om. Det känns medeltida och att detta fortgår helt öppet i 2000-talets civilisation är helt snett. Små små män har i alla tider fruktat kvinnans starka sexuella kraft och många är de sätt som de försökt hämma den på. Och de har alltid försökt kalla det omtanke och kärlek, eller forma det till olika former av att man vill skydda kvinnan. Det man försöker skydda är egot hos små, små män utan förmåga att vara sin kvinna jämbördig. Då måste man visst sänka henne på något sätt, och vad är mer effektivt än att stävja sexualiteten? Min sexualitet behöver inte beskydd. Den behöver inte begränsas. Den behöver få vara ifred!!! Få existera, få vara som den är. Utan att mitt värde ska hänga på den, eller någon man ska lägga värderingar på hur den får eller bör vara. Purity Balls är en sjuk och incestuösstinkande relik som inte borde få existera idag. Den kringsskär kvinnan och begränsar hennes rätt till sin egen kropp och sina känslor. Hur kan de tro sig ha rätten att göra detta mot sina döttrar?

2 kommentarer:

poverina sa...

läste oxå om detta å höll på att sätta kaffet i halsen. d ä ju så sjukt så det går inte att beskriva. d låter som nån typ av incestsekt. förbli oskuld, annars kommer ingen att älska dej. någonsin.
som kille behöver du naturligtvis inte lova nåt, du får ligga runt så mkt du vill så kan du på bröllopsnatten smitta din oskuldsfulla fru me en hel cirkus av venerisk smörja.
som sagt, detta banar ingen väg för jämnställdhet någonstans. vad hände me sexualundervisning å gratis kondomer?

Callisto sa...

I ultrakristna USA tror jag inte man ser det så. det finns ju barn som inte får lära sig om evolution i skolan, de lär sig skapelseteorin... :/

Kvinnans sexualitet existerar inte i Bibeln annat än smädad på de få ställen den ens nämns. Och kristna män har i alla tider kämpat för att stävja kvinnans sexualitet. SMå män, med små små ***ar... De har gjort mycket skada.