lördag 2 januari 2010

Feltryck, hoppas jag...

Läser om olika gym i GP idag. Ligger helt rätt i tiden att skriva om olika träningsanläggningar och deras utbud inför rusningen nu när alla nyårslöften ska infrias. Men i GP:s artikel står det att en personlig tränare sagt att man måste kolla blodtrycket innan man börjar träna, för att man ska inte träna med högt blodtryck. Jag hoppas att det rör sig om ett feltryck, eller om att reportern klippt innehållet olyckligt. För det är inte farligt att träna med högt blodtryck. Däremot är inte all slags träning lämpligt.

Högt blodtryck kan i många fall kureras med träning. Både högt och lågt blodtryck är indikationer för att börja röra mer på sig. Viktnedgång i samband med att man börjar röra på sig har ofta mycket positiva effekter på högt blodtryck. Statisk eller högintensiv träning är inte att rekommendera, och tryck över vissa nivåer bör regleras, men det bör man göra oavsett för att avlasta systemet. Men för all del, motionera på!!! Det finns så mycket man kan ägna sig åt i träningsväg. Är man som PT orolig för att få hypertoniker som kunder, skaffa en blodtrycksmanschett och en utbildning i att använda en sådan. Det är inte så svårt att mäta ett tryck på plats. Tar en minut ungefär.

Som sagt, jag hoppas att det var en "slip" som gjorde att man formulerade sig som man gjorde. Det är olyckligt, för det som står i tidningen är ju SANT för många. Och man kan ha skrämt flera som borde röra på sig från att göra det, eller försett några till med ursäkter de sannerligen inte behövde.

Inga kommentarer: