fredag 29 januari 2010

Om hatet mot kvinnokroppen

Katrine Kielos har skrivit en krönika i Aftonbladet om hatet mot kvinnokroppen. Hon beskriver de fasor världens kvinnor får utstå för att de är kvinnor; våldtäkter och förstörelse av genitalier. Nej, männen som går på kvinnor runt om i världen bryr sig inte alltid ens om att doppa själva. Ibland så kör de upp föremål i kvinnans slida, och lyckas skapa "hål där det inte ska vara hål" på insidan.

Jag vill bara gråta när jag läser: "Kvinnans kön är en av världens mest förnekade, förstörda och förföljda delar. Från de 130 miljoner kvinnor som beräknas utsatta för könsstympning till den ohyggliga brutaliteten i Kongo. Knivar, bajonetter och trädgrenar trycks upp i underliv som fullständigt förstörs.". Och det är bara i Kongo. I forna Jugoslavien användes våldtäkter som vapen mot befolkningen. Kvinnorna betalade ett högt pris för det vansinniga kriget.

Var finns omvärldens fördömande? Vem ska se till att detta förtryck och hat mot kvinnor stävjas? I-länderna ser reportagen på sina dyra platt-TV, och man skakar lite på huvudet och tycker "vad hemskt". Och så går man iväg och läser sin e-post, eller kokar kaffe, och glömmer snart kvinnorna som far illa. Vi behöver höja rösterna och kräva att man öppnar ögonen för det som pågår i världen. Jag tror tyvärr att en anledning till att detta inte sker ännu i den grad man kunde önska eller förvänta sig, är kvinnosynen också i den "civiliserade" världen. Kvinnan är helt enkelt inte så mycket värd ännu, inte ens den egna inhemska modellen, att det skulle vara intressant att ge sig ut i världen för att försvara vår rätt till våra kroppar, och våra liv.

Kielos inleder sin krönika med att förklara att "vagina" kommer av det latinska ordet för "svärdsskida". Vad som ska vara svärdet är väl mer än uppenbart. Håller med henne om att det är en helt sjuk syn på kvinnan. Fodral åt mannen... Men den lever kvar, i hela världen, trots att den här i Västvärlden inte syns så tydligt som den gör i Kongo, Kina och Mellanöstern. Kvinnan är mannens fodral att bruka när han vill, oavsett om det sker på svenska eller något annat språk. Beklämmande.

Kielos frågar sig också vad i kvinnans kön det är männen hatar så. Kanske att vår "erektion" inte sviktar och sviker på samma sätt som deras kan? Eller att vi kan "go for hours" om vi så vill? Att den utövar en så stark lockelse på dem att de ibland ballar ur? Att vi kan utöva denna lockelse, men säga nej om vi inte vill? Jag förstår verkligen inte.

Slutklämmen på hennes artikel är så klockren. Heja Kielos. Skriv mer. Dina texter behövs!
"Hatet mot kvinnokroppen är obegripligt och vår tids största skam."

2 kommentarer:

Lisa sa...

Och det finns de som undrar varför jag är feminist... Det här är ett utslag för det könsmord - gendercide - som pågår runt om i världen. Idag. 2010. Systematiska våldtäkter och övergrepp mot kvinnor som ett led i mäns maktdemonstrationer och självhävdelsebehov. Där kvinnan reduceras till ett hål, ett instrument för hans behov. Något att erövra, penetrera, äga, kuva. Kvinnan ska passivt ta emot, för ett hål tänker ju inte, ett hål har inga känslor, ett hål är ju i stort sett ingenting. Tomhet. Alltså tar han sig rätten att fylla det på det sätt som behagar honom.

Per Wirtén skrev nyligen om könsmördare i sin blogg på Arena och jag kunde redan då bara hålla med. Genom att inte vilja se och inte reagera så låter vi det fortsätta. Och massornas tillåtande och passiva acceptans skrämmer mig.

Hatet mot kvinnokroppen och dess mysterier är tyvärr inte ens förbehållet männen, utan utnyttjas smart för att hålla kvinnorna maktförminskade genom en osäkerhet inför och ett hat mot sina egna kroppar. Kroppsfixeringen och skön-hetsen blir ett vapen som kvinnorna använder mot sina egna kroppar, för självobjektifiering och för att ägna tid och energi åt att försöka förändra de kroppar vi av naturen har fått. Tänk vad mycket mäktigare kvinnor skulle vara om de/vi kastade av oss det oket och lade en bråkdel mindre tid på att nojja över våra kroppar och i stället bejakade dem och vår kvinnliga styrka. Om kvinnor som grupp inte lät oss kuvas av ett påhittat ideal, som till stor del är ett utslag av samma könsförtryck som de systematiska övergreppen mot kvinnor. I vår del av världen sätts kvinnor bättre på plats genom att vara evigt osäkra och kroppsfixerade. Skön-hetsen är inte bara en storindustri, utan ett sätt att hålla kvinnor disempowered. Frågan är om det inte är stämpling till könssjälvmord?

Emma Kurtz sa...

En språklig sidnotis: Även ordet Bög kommer från ett fornnordiskt ord för Skinnpåse, samma ord som gett engelskan Bag. Och Slida är vad förvaringsplatsen för svärd heter på svenska, även om det ofta skrivs och kallas skida.

Många ord för var män förvaras.