onsdag 6 januari 2010

Stadsbor får inte yttra sig om vargjakten?

Någon stackars ödemarksbo har yttrat sig i Aftonbladet och sagt att stadsbor inte har problem med vargar och därför har de ingen talan i vargdebatten. Han skriver om hundar som dödats, och om att barn inte får gå till skolan själva. Och han är mycket bister angående att han inte kan jaga med sin hund om vargen är kvar.

Men har han inte uttalat lösningen på problemet själv? Flytta till stan! Här finns inte vargen inpå knutarna. Ingenting säger att människor har rätt att tränga undan djuren för att bo vid deras hemvist. Vi har ingen självskriven rätt att utrota det som inte passar oss och vår plan för existens. Passar inte faunan, bo då inte i vargområden ute till skogs. Det kan aldrig bli som sagoskogarna i en Disney-film. Den svenska skogen innehåller rovdjur. Att flytta till skogs och tro att allt ska vara ulligt och gulligt och tillrättalagt känns naivt. Även om folk bott där "i hundratals år".

Mycket utrymme ges i media åt olika röster om vargjakten. Några har hävdat att avskjutningen handlade om att rensa ut sjuka individer. I praktiken tror jag inte det alls har handlat om det. Tror inte en enda jägare var nära nog sitt byte för att bedöma dess hälsomässiga status. Det talas mycket om den genetiskt lite väl insyltade vargstammen, och Allt om Alliansen har ett inlägg om att det är viktigt att reglera vargstammens storlek och arbeta för att den inte ska bli en genetiskt fattig cocktail. Hade inte en naturligt stor vargstam kunnat hålla sin genpool tillräckligt varierad? Problemet med för nära släktskap mellan individerna har väl uppstått i spåren av att vargarna blivit färre? Människan ska inte lägga sig i naturens gång, för det slutar alltid med att man får parera oönskade effekter åt olika håll. Moder Natur har bäst koll på sin avkomma och genpoolen. Evolutionen har klarat sig utan människan i miljarder år. Den slår människan med långt större erfarenhet på området.

Kan inte folk bara sluta låtsas att man skjuter vargarna för vargarnas skull och vara ärliga om att det handlar om bekvämlighetsyta för människor? Hyckleriet irriterar. Och det får jag som stadsbo tycka. Jag välkomnar dessa vargrädda skogsbor att bli mina grannar istället för att vifta med bössan mot djur som faktiskt bara gör det de naturligt gör.

4 kommentarer:

Therror sa...

Håller med fullständigt! Har också tänkt i de banorna: "flytta till stan då! Ingen tvingar er att bo lantligt!". Hörde btw om en man från Dalarna som "offrat" en av sina hundar genom att binda fast den vid ett träd i skogen så att vargarna skulle ta hunden. Det lyckades, och därefter hade han "bevis" på att vargen tagit hunden. :C Jag hoppas verkligen att Karmapolisen kör med vedergällning.

Ithala sa...

Hej!

Den 17 Januari kl 14:00 ska en manifestation hållas på Mynttorget i Gamla Stan i Stockholm!
Det är ytterst viktigt att vi är många den dagen. Jag ber om hjälp här. Även om DU inte kan komma kanske du känner någon som kan? Ni som är med i FaceBook kan använda er av linken nedan. Klicka på länken eller kopiera den och sätt in den i ditt adressfönster och bjud in mer folk, uppmana dom att i sin tur bjuda in fler. Så att stafettpinnen förs vidare hela tiden. Har ni frågor så maila till vargmanifest@gmail.com. Tack för er hjälp!

http://www.facebook.com/event.php?eid=263619581162&ref=mf#/event.php?eid=243959427594&index=1

Callisto sa...

Så de offrade en hund för att bevisa att vargen kunde komma? Hoppas det finns en hundgud som biter dem i a**let!!! Vilken idioti! Som sagt, det finns plats i städerna. Man kan inte flytta till Polerna heller och klaga på kylan, liksom...

Bra att det blir en manifestation. Tyvärr är jag upptagen, även om jag råkar vara i trakterna just då. Ska nämna detta för mina danselever däruppe, så de som inte går kurs just då kan närvara.

Frank sa...

stadsbor vet ingenting. Ni e bara en massa clowner som int tänker på annat än ert utseende o vem som e bäst på matematik. "Oj! Nämen vad tassig jag ser ut i den här klänningen och högklackade skorna". Hur sku ni kunna veta nånting om naturen o det riktiga livet?