söndag 17 augusti 2008

Mansgriseri doppat i syra

Mina ögon föll på en hemskhemskhemsk artikel när jag glad i hågen klev upp och började läsa morgonens nyheter. Den handlade om kvinnor som straffats av män, antingen för att råkade vara just av honkön och pappan var besviken på detta, eller för att de ratat en man, eller på något annat sätt hotat en mans heder. Den översta bilden på en nu ung kvinna som vid fem års ålder fick ett fotogenbad med avslutande flambering som tack av sin far, för att hon hade haft den dåliga smaken att födas som flicka. Att pappan själv är skyldig till barnets kön vet han nog inte om. Han kanske borde luntat upp sina testiklar istället för att straffa den som bar skulden. Men icke. Den femåriga flickans ansikte och framtid brann upp den natten.

I Pakistan och Bangladesh är syra tydligen vanligt att använda som man när man anser att en kvinna behöver straffas. Hennes brott kan vara ointresse, nekat frieri eller svartsjuka tankar på mannens sida. Hur man än lyckats väcka en mans vrede kan han ta ut det genom att hälla syra på kvinnan. Kvinnan på den undre bilden hade fått för lite i hemgift med sig, och detta straffade mannen henne för genom att syrabada henne. Mittenfotot föreställer en kvinna som tolv *!* år efter att ha nobbat en mans frieri straffades av denna man med en syrabomb.

Att hälla syra på ågon måste vara ett av de vidrigaste brott man kan begå. Man förstör huden för alltid, och i många av dessa fall ögon, öron, läppar... Kvinnorna förlorar sina ansikten för evigt, och kommer aldrig att kunna återställas, kommer aldrig att få gifta sig (vem vill ha en så skadad fru?), kommer aldrig att få det liv de hade fått om inte vissa mäns egon var som äggskal; urblåsta och lättbräckliga. Deras värde i männens ögon är ingen alls. På ett sätt. Men på ett annat sätt är de starkt knutna till männens känsla av värde i sina egna ögon, då en kvinnas handlingar kan få dem att begå de mest bestialiska hämndaktioner.

Dessa grymma handlingar tycks ha viss acceptans i länderna där de sker. Och från omvärlden hörs... ingenting? Vem tar strid för dessa flickor och kvinnor som inte verkar ha något skydd eller några rättigheter i sina hemländer? Se på dem, är detta något vi kan tiga och se hända? Mitt hjärta blöder för dessa tjejer och kvinnor, vars enda brott är att leva i länder där mans-schauvinismen och mannens äganderätt över kvinnan ihop med ett sjukt hederstänk gör varje kvinna till ägodel för männen omkring dem, och ibland offer för dessa mäns litenhet.

Bilderna lånade från Aftonbladet.se

1 kommentar:

Anonym sa...

Men fy faan!!! Jag ska gå o bli feminissa! XD