torsdag 7 augusti 2008

Bloggar- en maktfaktor, men inte enligt DN

Lisa Bjurwald skriver i DN om bloggosfären (jag säger "auch" åt hennes kommentarer):
"Det är inte ofta jag traskar runt i den särskrivande specialklass som är den svenska bloggsörjan, men när jag gör det blir jag alltid lika negativt överraskad. Först var det FRA-frågan som skulle avhandlas av tyckare som knappt kunde stava till underrättelsebehov."

Att resten av artikeln faktiskt är ganska vettig och handlar om att man inte ska skuldbelägga offer vid övergrepp försvinner med den inledningen hon gör. Här kommer Drottningen av Språkhantering, och darra ni som inte hade 5:a eller MVG i svenska språket. Må ni icke uttrycka era åsikter i era bloggar, då de sticker i ögonen på denna känsliga person, och säkert många av hennes likar.

Låt gå för att jag själv tycker att stavning och formuleringar är ett billigt sätt att verka mer påläst, smart och kunnig i jämförelse med någon som stavar som en kratta, använder lunar-språk och egenhändigt hopknåpade förkortningar och aldrig slår på "shift" under skrivande eller använder skiljetecken enligt gällande regler. Men att på ledarplats i STOR tidning referera till bloggandet som analfabeternas och de oupplystas kalas är bara ett utslag av högmod och snobberi. Aftonbladet kallar bloggarna "Fjärde statsmakten" och kommenterar också Lisas brist på kunskap inom området.

Lisa verkar ha missat att bloggar numera faktiskt är som en kraftfull djungeltrumma. Människor med mer eller mindre koll når ut till varandra, finner åsiktsfränder, förser varandra med information, skapar opinion och kan till och med uppvigla i viss utsträckning. Bloggar, beroende på innehåll och validitet (fast ibland mer agitators-talanf än validitet), kan driva opinionspendeln åt olika håll. Politiker har fattat det, för många bloggar. En del poitiker har inte fattat poängen, men bloggar ändå (och samlar poäng åt oppositionen...). Rätt nyttjad är en blogg kraftfull. Skrivet ord har kraft. Tangentbordet må ha sopat mattan med pennan, men ord är makt. Rätt lagda ord är stor makt. Lisa behöver uppdatera sig på blogg-fenomenet, helst innan hon skriver mer blaja.

Fler tankar om ämnet:
Kontaktmannen
Same same but different
Emmanuel Karlstens blogg
Badlands Hyena
Jinge
Beta Alfa

Inga kommentarer: