måndag 25 augusti 2008

Flickor, kvinnor, tjejer, VAD SYSSLAR NI MED?!?!?!

Hittade ett par artiklar som verkligen upprörde mig på Aftonbladet.se idag.

Den första artikeln handlade om att man vaxar bikinilinjen på 12-åringar. Varför? Vad har dessa flickor för förebilder? Varför går man till salong i denna späda ålder för att låta en främmande människa rycka bort ens könshår? Och hur f-n är man funtad som vuxen då man utför denna "behandling" på en så ung flicka? Att klippa bort det som eventuellt sticker fram utanför en bikini är en sak, men vaxning på salong? Har 12-åringarna idag för mycket pengar? Och för få vettiga vuxna omkring sig?

Den andra artikeln som gjorde mig sne fick mig mer eller mindre att gå i taket. Modeller ska tävla i vem som lyckas bäst med bantning. Ur artikeln:

"Den som lyckas bäst att gå ned i vikt vinner ett eftertraktat modellkontrakt värt drygt 600 000 kronor, en portfolio och en personlig tränare under ett år."


Ja, de där sakerna är säkert mycket värt för tjejer som redan är smalare än snittet och som ska gå ner på BMI som inte går att erkänna som hälsosamt. När kroppen är pressad till sitt yttersta och man går in på svält, så känns ju en PT som helt rätt investering... INTE. Tänker på PT:n ur reportaget om modellen som prövade att banta ner sig till Size Zero, och PT:n bara hejjade på och tyckte hon blev snyggare och snyggare, i takt med att revbenen syntes som knölar mot kanten av bröstbenet. Man tror tydligen från tävlingsarrangörernas håll på allvar inte att dessa tjejer kommer att ta till ALLA medel för att komma åt kontraktet? Jag har tävlat i en viktklass-idrott, och har set tmånga udda sätt att reglera sin vikt. När man inte ens ska klara fysmoment, vad hindrar en från att i princip gå på en diet bestående av koffein och cigarretter? Man verkar inte heller ha ägnat en halv tanke åt hur detta kommer att påverka kvinnor världen över. Banta och bli rik. Framgång ligger i att kunna skära sig på sina revben och höftkammar. Hälsosamt, eller? När ska modeindustrin acceptera att de spär på sjuka ideal? Och kanske till och med ta lite ansvar och gå över på ideal som faktiskt är hälsosamma för vanliga människor. Behöver inte vara "mullig modell"-tema, men ändå hälsosamt, tack.

När man läst hur modeller dött i unga år av för restriktiv kosthållning så måste jag ställa mig ytterst skeptisk till denna typ av tävlingar. Fast om tjejerna som deltar kan man egentligen inte säga annat än "stackars korkade tjejer". Det är de själva som väljer att delta i hetsen, även om det från början är en sjuk idé. Ingen tvingar dem. De vill göra detta. Man kan ju fråga sig varför. Men det är deras val. Hoppas alla överlever tävlingen, utan bestående men.

Inga kommentarer: