söndag 28 februari 2010

RUT, förhoppningsvis här för att stanna

Det var en himla diskussion om att nu skulle folk anlita pigor när förslaget att skattesubventionera hushållsnära tjänster kom upp. Nej, RIKT folk (de "elaka", underförstått), skulle anlita stackars kvinnor till att förnedra sig med deras hushållsgöra om det blev billigare. Debatten kändes för mig helt bisarr. Om det blir billigare att anställa någon, som därmed får jobb, och därmed också slipper gå på välfärdssystemets konto, så kan det väl inte vara dåligt? Oavsett om det är ett statligt bolag eller en välbärgad privatperson som står för fiolerna.

Jag undrade också vad det spelade för roll att det är "traditionellt kvinnliga göromål" på agendan? Mycket av debatten verkade fokusera på att det just handlade om saker kvinnor traditionellt inte fått betalt för, men förväntats göra. I debatten gjorde man klart att detta inte var fint arbete, och att staten inte borde sponsra att kvinnor hänvisades till hemmet och till och med ANDRAS hem för att utföra detta arbete. Man bortsåg helt och hållet från att det finns människor som TYCKER OM att städa, eller som i alla fall ser vinsten med det och tycker att det väger över.

Nu har vi haft RUT-avdraget ett tag, och de entreprenörer jag träffat, som verkar inom branschen känns knappast hunsade och förnedrade, snarare rätt nöjda över att verka i en så lukrativ och expansiv bransch. Dessutom har jag träffat flera manliga städentreprenörer. Jajamensan, inte bara kvinnor härjar i andras hus och hem och gör fint. Män också. Men framförallt, entreprenörer som gör detta av fri vilja, och som har en prima marknad nu. Det är väl jättebra?

Alla tycker dock inte det. DN rapporterar idag om att RUT slagit en stor klyfta inom (S), där man dels ser att det fungerar väl, många försörjer sig på denna typ av tjänster, och dels har förstått att gruppen som köper tjänsterna är en attraktiv grupp väljare. Enligt DN strider dock RUT mot grundläggande värderingar inom (S). Vänsterfalangen inom partiet ser kopplingarna med tjänstefolkstraditionen och motsätter sig blotta tanken. Man kan ju försöka flika in att dagens "tjänstefolk" sätter upp sina egna villkor, väljer arbetsgivare själva och har F-skatt. Eftersom (S) nu blickar mot samarbete med betydligt mer vänsterorienterade partier är jag rädd att RUT blir landsförvisad, eller nerkrympt till en overksam form. Jag undrar om man tänkt på vad det skulle göra med de entreprenörer som idag lever gott pga RUT. Att man sannolikt skulle strypa deras försörjning rejält. Men ideologi är ju viktigare än en fungerande praktik. Tyvärr.

Jag hoppas RUT får stanna. Hon har gjort mycket gott för svenskar som annars hade stått utanför arbetsmarknaden.

2 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Det är inget fel med Hushållsnära tjänster. Problemet är att det blivit Höginkomstnära tjänster. Statens subventioner går nästan uteslutande till Höginkomsttagare. Gamla och Handikappade som verkligen har behoven har inte råd att utnyttja subventionen. Alltså skulle systemet utformas så att det gick till de som har behoven av subventionerna, inte till de som har råd att utnyttja subventionerna. Istället har skattsänkningarna gjort att kommunerna har ännu svårare med att få råd med tjänsterna till de som har behoven. DET är problemet. DETTA hade också skapat arbeten. Men, det hade inte blivit ett system med att föra över resurser från fattig till rik.

Callisto sa...

Sven, du har väl inte missat att väldigt många av de tjänster som nu säljs inom sektorn inte hade sålts om man inte haft avdraget? Vilket innebär att offentliga sektorn inte förlorar annat än individer som tidigare behövde försörjningsstöd.

Jag kan för mitt liv inte begripa varför det är en så stor sak att den som har råd köper tjänster av den som vill sälja dem. Att den som köper tjänster har råd med det är en förutsättning. Jag blir så trött på att vissa stirrar sig blinda på vad Den Som Tjänar Bra får och gör. Titta istället på de som får ett jobb och en inkomst, och klarar sitt uppehälle på egen hand. Är inte det värt mer?

Sen igen tycker jag att arbetsgivaravgifter/egenavgifter i det här landet ligger på en på tok för hög nivå. Det är galet att för varje sak man köper måste man fakturera det dubbla i princip. Företagarklimatet skulle må bra av mer RUT-varianter. Åtminstone lösningar i den riktningen.