måndag 1 februari 2010

Feminister har bättre sex

Har sett tröjorna online och velat köpa en, men de finns än så länge bara i en anti-passforms-modell. Har faktiskt mailart FI och bett dem trycka på samma modell som FI-topparna finns i. Tröjan jag vill ha har texten "Feminister har bättre sex". Det är ett uttalande som provocerat många, och några har trott att det innebär att man inom feminismen tagit fram något slags manual för hur sex skall gå till för att vara bra för båda (eller alla inblandade) parter. Enligt Expressen finns en studie som visar att den som är eller lever med en feminist rapporterar större sexuell tillfredsställelse än övriga i undersökningen. Och jag kan tänka mig att det stämmer mer än väl. När man slutar stirra sig blind på könsroller, och istället känner efter vad man vill göra så ökar sannolikheten för att man faktiskt ska ha ett bättre sexliv.

Nu opponerar sig säkert någon och säger att man inte kan göra allt man vill jämt i en relation. Sant. Helt sant. Men när man vet vad man vill så är det lättare att få det, eller be om det. Och skulle man vara totalt inkompatibla utifrån önskningar och behov i en relation, så kanske man bör fundera igenom relationens existens en gång till? Sex är inte allt, men det är viktigt. Att ta reda på vad man själv vill och tycker om är viktigt för det egna välmåendet. Alltför länge har urgamla bilder av hur en "man" respektive en "kvinna" ska bete sig sexuellt fått diktera vilka ramar vi håller oss inom. Det har varit bestämt att mannen tar initiativ, och kvinnan underkastar sig mer eller mindre. Han tar, hon ger, eller blir "bestulen". Så måste det inte alls vara.

Jag tycker kampanjen "Feminister har bättre sex" är viktig. Får beställa en kasse eller pins i väntan på t-shirtarna tror jag. Jag vill ut och provocera fram mer debatt om detta. Många är de som fortfarande inte hajat till, som harvar vidare i gamla förutbestämda spår. En del har hittat hem där, men många skulle behöva lyfta blicken lite mer för att bli helt tillfreds. Våga vägra färdiga fack och manualer för hur vi ska bete oss sexuellt. Det är något helt mellan oss och vår partner/våra partners.

Som en bonus, när mannens och kvinnans sexualitet blir individuell och inte strukturell, kanske också det sexuella våldet blir ointressant. Hur våldtar du om det inte finns något att ta, mer än hålet förstås? Om det inte innebär en maktmarkering att penetrera så förlorar våldtäkten sin betydelse. DET ser jag fram emot som utveckling av feministiskt sex!

Inga kommentarer: