tisdag 8 april 2008

OS-facklan släckt i protest i Paris

Nu har man släckt den olympiska facklan i Frankrike. Protesterna mot hur Kina behandlar Tibet har varit massiva med kravaller och uppbåd. Jag kan bara sympatisera med de som anser att Kinas övergrepp på mänskliga rättigheter i daglig praxis, samt deras hantering av Tibet bör mana till åtminstone öppen debatt om varför i hela fridens namn den olympiska rörelsen gått med på att ha Kina som värdnation för OS. Inget av det Kina står för politiskt går att förena med olympiska spelens idé. Att sedan Stefan Lindeberg, ordförande för SOK, tycker det är hemskt att facklan släckts, känns lite platt. Det är en tillräckligt fredlig med mycket tydlig protest mot det som sker i Kina. Eller tycker SOK månntro att kineserna skött sig så väl att de ska ha OS? Jag kommer antaligen att låta bli att titta på spelen som en tyst protest.

Ett land som verkligen inte visat tecken på förbättring sedan massakern på Himmelska fridens torg ska inte ha OS. Kanske skulle inte syner som denna nedan möta besökarna under OS, men att man känner till att de förekommit, och kan förekomma igen, och att landet leder avrättningsstatistiken i världen ger väl inte heller någon rosenrosa bild av Kina. Amnesty tror också att den rapporterade siffran är toppen på ett isberg.

Jag hoppas verkligen att tanken med att lägga OS i Kina var att rikta allt ljus på hur man beter sig mot de egna, samt tibetanerna. Detta skräckvälde av förtryck och avrättnignar för att avskräcka från regimkritiska tankar och handlingar borde verkligen fläkas ut för världen att beskåda. Nyttja detta OS-spektakel till det, annars anser jag denna olympiads spel bortkastade.

Inga kommentarer: