torsdag 3 april 2008

Dagens garv: För mycket smink ohygieniskt enligt sjukhus

Med stora svårigheter att inte garva så jag rycker en magmuskel eller tre läser jag GP:s artikel om hur man i Blekinge nu konstaterat att anställda med för mycket smink är ett hygienproblem.

Hygiensjuksköterskan Lasse Hellström, som intervjuats om detta, säger att "syftet med de restriktiva sminkreglerna är att hålla en god hygien och skapa en förtroendefull relation mellan personal och patient". Och här, kära vänner och läsare, kommer det bästa av allt: "Av samma skäl ska man inte ha orange hår, piercingar eller konstig klädsel."

Vidare orerar den intervjuade sköterskan (som jobbat i 40 år, säger väl en del om det hela...) om att ingen visserligen klagat, men att han minsann sett hur de äldre (inklusive han själv, gissar jag) har reagerat.

Mängden smink som hygienfaktor då... Om det nu handlar om kemprodukter man har på kroppen så finns det fler saker att tänka på än smink. Handcreme, t ex, som vi vårdanställda flitigt använder efter allt tvättande och spritande. Vem håller efter bakteriehalterna i dessa tuber? Lasse själv kanske? Eller folks bodylotion, deodoranter, hårgeléer, sprayer..? Nä, detta med smink är verkligen endast ett sätt att styra sin omgivning in i en fålla man själv uppskattar mest. Dags att vika sig för nya tider och nya regler och normer för "okej" utseende! Eller gräva ner sig där man inte utsätts för dem.

Vad är skillnaden mellan piercing och hål i öronen? Ingen alls. Och så länge man inte gnuggar näsvingen, ögonbrynet, läppen, tungan, bröstvårtan eller genitalierna mot sina patienter, så borde dessa håltagningsområden vara ett lika stort, eller litet, problem som vanliga örhängen. Det där med att folk reagerar kan ju inte rimligtvis vara måttstock för var folk får ha smycken, för i alla tider har den äldre generationen fasats över saker som för långt hår, hål i öronen och den minsta gnutta smink.

Luktar fascistoida tendenser, detta, och verkar vara ett uttryck för att "någon" inte tycker att det är snyggt med smink eller kroppsutsmyckningar (kollar de förresten alla ställen i jakt på piercings?) och vill radera företeelsen ur sin omgivning. Lycka till. Kom hit ska jag läsa upp några sanningens ord. Read my pierced, purple lips!

6 kommentarer:

mymbel sa...

Haha. Roligt att orangefärgat hår är extra illa. Jag bör med andra ord även i fortsättnignen hålla mig ifrån vårdjobben (hemmaslingorna blir aldrig riktigt som jag vill). /m

Callisto sa...

*GARV*

Ja, det är väl säkrast. Jag har mest fått höra att jag "distraherar de manliga kunderna" genom att se för kvinnlig ut. Då frågade jag om tanten i fråga som klämde ur sig detta brukade problematisera att vissa kollegor ser för MANLGA ut, så dog diskussionen...

Var inte ledsen för att vården inte är för dig. Den är för dårar. I WANT OUT!!!

Linn sa...

Haha jag exakt. Det är väll endå så det ska vara idag? Att man blir bedömd efter sina handlingar, inte efter sitt utseende? Det är så jag hoppas det är iafl.
Tyvärr så avänder man på sjukhusen pyjamasen, det ser ju ut som alla går runt och sover i de illa sittande kläderna:/ Det skulle jag känna mig mer deprimerad utav som patient en en som kom i sina "vanliga" kläder.

Tim sa...

Precis!! Det är så larvigt!!
Han snubben sa ju själv att det inte varit nån patient som klagat, men under 40 år i yrket hade han sett några gamlingar titta väldigt...
Tror inte det finns många personer som tackar nej till hjälp pga utseende. Känns som det är mest för att jävlas och visa sin makt som dom drar igång massa sånt här....

mymbel sa...

Mm ni säger kloka saker. Om jag fick jobba med Scrubs-gänget... Då skulle jag kunna överväga att jobba på ett sjukhus. Men hellre som vaktmästare i blå overall än i vit sjukhuspyjamas.

GET OUT SOON.

Callisto sa...

Jag hade faktiskt blå pyjamas på Sahlgrenska. :)