måndag 7 april 2008

Högre skatter ett måste för bättre vård?

Nu läser man i GP att de allra flesta kan tänka sig högre skatter för att säkra bland annat en bättre fungerande vårdapparat. Jag skulle vilja påstå att om man tillsatte kompetenta ledare genom hela kedjan och inte politiskt valda tomtar för att fatta beslut, så skulle man kunna effektivisera vårdapparaten så att de nuvarande pengarna räckte till skäliga löner och tilltäcklig vård för alla som behöver det. Men i sossefierade Sverige finns ingen tilltro till andra metoder än att ösa in mer pengar på lösningar som aldrig fungerat hittills. Att tänka lite lateralt och lösa problemen på riktigt istället med mer och dyrare påslag av samma gamla verkar vara långt borta för de flesta. Övertron på att högre skatter plötligt ska göra inkompetenta beslutsfattare mer kompetenta känns rent av naiv.

ut med politikerna ur vårdens planering och in med individer som kan vården och kan samhällsekonomi och förstår problembilderna med vårdapparaten. Vem vågar dra kängan i baken på "sjukvårdspolitikerna" i vår stelbenta regionskonstellation? Jag kan ge ett par lektioner i hur man sparkar hårt.

4 kommentarer:

Ole sa...

Undersökningen är säkert gjord så som de flesta av kvällstidningarnas undersökningar

1. Hitta ett skräckexempel.
2. Fråga en fråga av typ: Vill du ha skräckexemplet eller en utopi?
3. Gör undersökningen under en mycket begränsad tid och en mycket begränsad målgrupp.
4. Presentera resultatet så som om det vore svenska folket som vill detta.

Utopier är fantasier. Vi har ett 12-årigt facit mellan 1994-2006 att världens högsta skatter INTE räcker för att förbättra svensk sjukvård.

Callisto sa...

Som sagt så ser jag karusellen inifrån lite väl tydligt ibland... Önskar jag slapp. Har svårt för ineffektiva människor med hagvis av heliga kor och inget driv mot någon form av utveckling. :/

Callisto sa...

Syftar på politiker och beslutsfattare, alltså.

Anonym sa...

Den enda rimliga slutsats är att folk är missnöjda med vården idag. Tror tusan det att de flesta är beredd att betala lite extra OM det ger bättre vård (många gör det ju redan via privata försäkringar. Fråga istället folket om dom tror att högre skatt kommer att ge bättre sjukvård - det har ju aldrig funnits så mycket pengar i systemet som nu!!!