torsdag 20 augusti 2009

Farligt att vara kvinna och kammaråklagaren skjuter på oss ytterligare

Utanför restauranger, i skolan... Överallt är man lovligt villebråd. Som kvinna verkar alla platser vara farliga. Hemmet är värst enligt statistiken, förstås. Det vet alla.

Men enligt kammaråklagare Rolf Hillegren är ett överkört nej inom en relation att jämföra med en "ordningsförseelse". Han menar att våldtäkt utan våld inte är en våldtäkt. Så om kvinnan inte gör fysiskt motstånd så kan hon inte våldtas, i alla fall inte av sin pojkvän eller man. Detta uttalande har gjort honom till hett villebråd i media, och det talas om att han inte ska få arbeta med sexualbrott längre. Man kan ju verkligen hoppas. En sådan gubbig stofil som över huvud taget inte verkar begripa vad det innebär att bli upplåten som runkstativ mot sin vilja, inom eller utom en relation, ska inte handha brott av det slaget. Stora Sexboken börjar med "Din fitta är fantastisk". Det är den, och den är framförallt MIN! Farbror Rolf verkar ha lite svårt att förstå att man inte nödvändigtvis delar med sig av den i nöd och olust...

Vi fick lagen som gjorde att en man kunde åtalas för våldtäkt mot sin fru sent på 70-talet, och Hillegren verkar ha stannat någonstans innan dess. Uttalandet är horribelt. Oavsett vad han kan ha menat så är riktningen i uttalandet så illa, att det nästan kan anses göra det ännu farligare för kvinnor. Det hånar kvinnor som inte vågar annat än viska "nej" och sedan tiga och lida när pojkvännen/mannen tar för sig. Dalarnas Tidningar citerar honom:

"Om kvinnan säger att hon inte har lust i dag, men mannen kör ändå, är det oschysst men kanske inte värt två års fängelse. Det liknar mer en ordningsförseelse."

Smaka på det uttalandet. Det både stinker och smakar unket. Skulle övergreppet bli mindre allvarligt för att man sagt ja innan? NEJ är NEJ är NEJ är NEJ!!! Oschysst? "Våldtäkt utan våld är ju en konstighet." citerar Aftonbladet. Är det nu någon ska ta tag i Hillegren och berätta att allt våld inte handlar om slag, sparkar och fasthållningar på fysiskt plan?

Den killen har gjort bort sig så det räcker för denna och nästa livstid! Och den skada han gjort går i dagsläget inte att överblicka. Ibland är man glad att man slipper vara närvarande när vissa saker sägs högt. Det skulle se illa ut i CV:t med misshandelsstraff. Det här uttalandet har med rätta skakat om Sverige. Hoppas någon skakar om Hillegren också, så han landar på Planeten Jorden igen.

1 kommentar:

Lisa sa...

Ja, jag höll på att få krupp av ilska när jag hörde Rolf Hillegrens uttalande. Vad han inte vet är att det är en större kränkning att bli utsatt för övergrepp i ett förhållande, av den man litat på, än vad en överfallsvåldtäkt är. Men de flesta anmäler inte sin partner eftersom de (vi) vet att det betraktas som något man får tåla, och vem vill sätta dit någon man älskar? "Hur ska han kunna veta att du inte ville när du brukar vilja" ungefär. Ett nej godtas inte alltid, och det är inte alltid en våldtäkt sker med våld.
Och det är kanske precis där definitionsproblemet ligger... Fysiskt sett kanske övergreppet utan våld är lindrigare än den brutala överfallsvåldtäkten, men mentalt sätter den stora spår, för att inte tala om emotionellt. Var går egentligen gränsen? Vem avgör att det är ett övergrepp - den som blir utsatt eller den som utsätter, eller rent av den som dömer?