söndag 7 december 2008

Nu har regeringen gjort bort sig på riktigt.

FRA fick kritik. Man ville inte ge myndigheterna möjlighet att övervaka vad man gjorde på Internet som privatperson. Vad gör man då, som sittande regering? Ger mediabolag rätten att jaga folk på basis av IP-nummer. SvD konstaterar att man gjort privatpoliser av mediabolagen. Det känns väl tryggt? Tack för den, regeringen.

Man skulle minsann INTE kunna jaga en hel ungdomsgeneration hette det när regeringen kom till tals om detta bara för dagar sedan. Hur slipper man det nu? Genom att regeringen pröjsar IP-anonymisering för alla under en viss ålder?

Illa nog när man vill börja peta i vad folk gör på Internet från myndighetshåll. Nu har man gått Antipiratbyråns väg och släppt kontrollen över hur och vilken information som samlas in och hur den kan användas.

Regeringen har verkligen skitit i det blå skåpet. De är i alla fall min röst kortare till nästa val. Det spelar ingen roll att lagen kommer att vara helt meningslös den dag den träder i kraft med tanke på att tekniken för att kryptera och skydda sin IP-adress redan finns. Man slår in dörrar som inte ens kommer att finnas där när man är klar att köra.

Det är ett hån och fullkomligt skrattretande att man så långt upp som i regeringen lallar runt i koppel som hålls av skiv- och filmbolag. Jag är bortom ord och uttryck för att beksriva hur det känns att veta att nu sitter privarta aktörer och kollar på vad jag gör online, för att se om jag delar ut deras filmer eller musik. Bara att de får spana på vad jag gör och inte gör känns som en kränkning av mått som jag inte trodde skulle existera i Sverige.

Nya lagförslaget i kortform:

Nya fildelningslagen

Upphovsrättsinnehavare som skivbolag och filmbolag kan begära ut identiteten bakom en IP-adress från vilket illegal fildelning skett.

Skadestånd ska täcka den faktiska skadan, inte mer.

Lagen ska inte gälla fildelning som skett innan lagen trätt i kraft.

Lagen träder i kraft 1 april nästa år och ska utvärderas.

Källa: Justitiedepartementet (TT)

Hela lagförslaget finns att hämta här.

Fler röster om IPRED-soppan finns det gott om i bloggosfären.

MiNimaliteter

Josef säger...

Leo Erlandsson

Leo Erlandsson 2

Tango för enbenta

Anna G Rahm

Frk F

Fridholm.net

2 kommentarer:

Leo sa...

Reinfeldt förtydligade det hela i SVT Agenda i söndags:

Jag sa att Polisen inte skulle jaga en hel ungdomsgeneration.

Och det precis efter att han fått se videobevis på vad han sa. Han slingrar sig, helt enkelt.

Callisto sa...

HOLY CRAP!!!
Okej, så mycket för att det finns ett blått parti värt att rösta på. Jag är partilös... *buääääähhhhhh*