söndag 1 juni 2008

Flator på film

Inspirerad av torsdagens paneldiskussion på Pustervik om lesbisk kultur och förebilder tänkte jag lista rullar med lesbiska kvinnor (alltså, rollerna är "lesbiska", skådisarna säger jag inget om).

Bound- En av de mest kända och omtalade rullarna om lesbiska kvinnor. Två snyggsnygga brudar får ihop det och blåser maffian. Ett par av de bästa scener med kvinnor i en sexuell situation som någonsin filmats finns med i denna rulle.

Imagine me & you- Sött, sött och sött. Två kvinnor blir kära i varandra på den enas bröllop. Vi lär oss termen "Barbie Heterosexual".

Lost and delirious- Vackert och hjärtskärande om två unga kvinnor på internat. Kärlek med förhinder och tragiskt slut. Påträngande skarpt budskap om att leva i garderoben och varför vissa väljer det istället för att komma ut.

Dr T and the women- I övrigt en kalkonrulle i alla kategorier, men Liv Tyler hånglar upp och snor bruden från bröllopet. Om möjligt, ladda ner klippen med Liv i homohångel, annars snabbspola mellan scenerna. Resten av rullen är slöseri med tid.

Det är svidande ont om lesbiska kvinnor som porträtteras på ett öppensinnigt och vettigt sätt i filmvärlden. Också. Det är synd att det enda man hittar när man söker på "Lesbian film" på Internet är lågkvalitetsporr med silikonpumpade blondiner som låtsas vara lesbiska och stönar högljutt när de suger på en strap-on. Standard är väl också att en man kommer och sätter på en eller båda, eller allihop. Intressantast är dock ställningarna, där båda kvinnorna helst lyckas visa en gynekologisk vy av sina genitalier mot kameran. Män har börjat tro att "lesbisk" är en kvinna som egentligen vill ha kuk men leker med kvinnor som lockbete. Och kvinnorna som verkligen är lesbiska eller bisexuella får inte direkt några adekvata förebilder i dessa filmkvinnor. Och det behövs vettiga förebilder. Tyvärr verkar det inte finnas något sätt för de flesta inom konsten, bakom kameran eller bakom pennan eller penseln, eller på duken/scenen, att vara annat än "kvinna" (och då antaget heterosexuell, infogad i heteronormen) eller LESBISK (vilket innebär att man i alla lägen definieras utifrån sin läggning först). Som någon uttryckte på HBT-debatten jag nämnde tidigare så skulle det vara skönt med lesbisk slentrian. Att bara vara flata, no big deal. Det är nog en bit dit.

3 kommentarer:

Cecilie sa...

Tackar för tips, jag samlar ihop flatfilmer. Har du fler tips? =)

Callisto sa...

Nej, inte i dagsläget tyvärr. De växer inte på trän de där.

My summer of love är också en film om två tjejer som får till det, men de tyckte jag inte var så bra. Frida (om Frida Kahlo) marknadsförs med att den innehåller scener med Frida och hennes älskarinnor, men de är begränsade och hon levde mest med en man ändå.

Har du själv några bra tips?

t sa...

Loving Annabelle
Tipping the Velvet
Fingersmith
I can't think straight
A world unseen
it' in the water
the gymnast
Aprils shower
..
se evt. www.proudshop.dk