torsdag 20 mars 2008

Botox dödar, men det visst vi ju

Botox är ett av de mest giftiga kända ämnena idag. Botox är det giftigaste kända proteinet. 1ng/kg räcker för att döda en människa. Detta innebär att det inte krävs ett kilo för att ha ihjäl oss alla på denna planet. Enligt Wikipedia, som också gjort jämförelsen, så skulle det gå åt 400 ton av mer kända giftet stryknin för att döda alla.

Nu är det inte massmord eller utrotning de flesta botox-användare har i tankarna. Överdrivna svettningar, migrän och utslätning av rynkor är vanliga behandlingsområden. För mig som själv har migrän och ser stjärnor flera dagar i månaden, kan det kännas förklarligt att chansa på en riskabel behandling. Men för att släta ut rynkor i oftast inte ens särskilt åldrade ansikten? För att se ut som en överslätad porslinsdocka?

Aftonbladet skriver idag om att människor dött av Botox-behandlingar som då inte var avsedda att få denna effekt. Ja, folk har ju dött på operationsbordet då de ville stoppa in kuddar av olika material i sina bröst också. Skönhet till döds... Är det verkligen, i något hänseende, värt riskerna, att sätta skalpellen i kroppen, eller låta injicera gifter? Hur mycket får det kosta att vara onaturligt perfekt?

1 kommentar:

sandra sa...

Har själv migrän, men det skulle krävas en pågående attack minst ett par månader innan jag ens skulle börja funder på botox.. Galet att man frivilligt sprutar in gift i kroppen.