fredag 2 april 2010

Rapelay, och smutsiga män

Malin Wollin har skrivit en bra krönika, igen. Den här gången handlar det om ett spel, Rapelay, som finns att ladda ner från nätet, som går ut på att du våldtar flickor/kvinnor. Du kan till och med välja att göra ditt offer med barn. Fantastiskt att det finns ett spel som sänker trösklarna till dessa illdåd. Vad för sjuk hjärna har fantiserat ihop idén? Och vilka är de missanpassade tomtarna som spelar det? Hur rubbad är man inte om man sitter hemma med sin dator och låtsas våldta tjejer, kväll efter kväll. Följa efter dem i T-banan, och slita upp hennes kjol och ta henne mot hennes vilja. Känns som ett bra alternativ till alla tv-såpor, eller? Så sjukt att man kräks.

Jag började fundera lite kring vad det är som driver en man till att spela ett sådant spel, eller till att genomföra en våldtäkt i verkligheten. Det verkar handla om makt, och att förminska sitt offer, kränka och förnedra henne. Att göra henne smutsig och förtappad. Måste då inte mannen och hans älskade lem vara de riktigt smutsiga och äckliga delarna av det hela? Mannen måste vara en enorm smittohärd av dåliga saker, för att kunna överföra så mycket skit till kvinnan han våldtar. Om det värsta som kan hända en kvinna är att en man tar henne mot hennes vilja, om hon aldrig kan bli så smutsig som av det, då måste det vara mannen som bär skiten och smittar. För det kan knappast uppstå spontant som via ett mini-big-bang i ögonblicket han ger sig på henne. Nej, han försöker överföra en massa negativt till henne. Och det kommer från honom själv. Hon blir hans kanalisering av det äckliga i honom, och han projicerar med hela samhällets hjälp allt på henne. Så fiffigt, så utomordentligt käckt, för honom... En existensiell slasktratt som han tömmer all sin egna skit i. Ja, HANS skit. Hon blir inte smutsig av egen kraft, det är HAN som solkar ner.

11 kommentarer:

Nykaria sa...

Jag måste bara fråga.... har du ens spelet spelet själv?
Om inte kan du ju läsa på min blogg hur jag uppfattade spelet. För jag kan ju säga att det finns värre spel där ute.

Callisto sa...

Har inte sett och vill inte se. Har läst vad folk skrivit efter att ha sett det. Oavsett om det finns värre saker betyder det knappast att det här spelet är så bra att ha ute... Frågan kvarstår, vilka spelar de här sjuka spelen egentligen?

ConnyT sa...

Vad anser du om alla tusentals spel där man skjuter ihjäl någon? Är våldtäkt värre än mord? Ska dessa spel också förbjudas? Är alla som spelar dessa våldsspel (män och kvinnor) sjuka i huvudet? Frågorna hopar sig... ;)

Johan Ingerö sa...

Har aldrig spelat Rapelay och vet egentligen inget om det utöver vad jag läst här, så egentligen borde jag väl göra tvärtemot blogginnehavaren och inte uttala mig.

Men jag känner ändå för att spekulera lite. Generellt är spel uttrycksätt för fantasier, och korsar således ofta tabun. Det gällde det (även för sin tid rätt dåliga) åttiotalsspelet Commando in Libya, i vilket man avrättade krigsfångar, och det gäller i moderna spel som GTA.

De som spelar Rapelay är, skulle jag tro, inte annorlunda än vad folk är mest. Sannolikt varken mer eller mindre benägna att begå våldtäkter än någon annan, lika lite som de som spelar GTA är potentiella massmördare.

Det är inget försvar för spelet, men ett påpekande om att det kan vara klokt att försöka sätta sina tankar i perspektiv innan man börjar hyperventilera. Sverige har redan haft en videovåldsdebatt. Den var inget vidare.

Anonym sa...

men herre gud, drama queen eller vadå, sluta lipa om ett spel eller, vemfan bryr sig lixom???

Callisto sa...

Det är alltid lika roligt att se att de som tror sig ha de mest dräpande kommentarerna är anonyma. Hur vore det att stå för sina kommentarer?

Som svar på min syn på spel i allmänhet där man skjuter och lemlästar folk så är jag inte så förtjust i dem. Såg nåt klipp ur ett spel där man mejade ner varandra i drive-bys bl a. Avskydde tanken. Den människo- och ffa kvinnosyn som frodas i spelens värld är inte vacker. Fantasi eller ej. Jag tror det är svårt att inte trubbas av åtminstone lite av att matas med det. Det ihop med att man nog någonstans hyser dessa värderingar om man väljer dessa spel tror jag är en bad combo. Därmed inte sagt att alla som spelar blir våldsmän och sexualförbrytare, vilket ju var analogen när videovåld diskuterades för något decennium sedan.

Anonym sa...

Ett spel som så många moraltanter får total panik av måste vara jättebra. Nu tänker jag söka upp det och ladda ner det bara för det.

Callisto sa...

Anonym, have fun. Jag är helt säker på att spelet matchar din personlighet och ditt intellekt som handen i handsken. :)

Anonym sa...

Allting som får efterblivna hardcorefeminister att flippa ur är värt att nyttjas.

Hörde att det skulle finnas på TBP 8)

Anonym sa...

/quote/ Ett spel som så många moraltanter får total panik av måste vara jättebra. Nu tänker jag söka upp det och ladda ner det bara för det. /quote/
har den redan och jag säger bara att saw III the game är fan så mycke värre

Xzenu sa...

Bra krönika?
Den börjar med ett rasistiskt utspel om Japan och därmed indirekt om alla japaner. Den spelar på negativa stereotyper om gamers, framställer det som att de lever tragiska ensamma liv oavsett vad de spelar. Den gör reklam för ett fjantigt spel: Jag slår vad om att mer än 99% av alla svenskar som spelar rapelay aldrig hade hört talas om spelet om det inte vore för Wollins krönika.

Över till själva kärnfrågan så anser jag att endast verkliga människor har verkliga rättigheter. Eftersom jag har spelat Civilization och liknande spel hävdar jag detta i rent självförsvar: Vill inte gärna hållas moraliskt ansvarig för de milirärkupper, folkmord och kärnvapenkrig jag i spelen varit delaktig i.

Just Rapelay har jag inte spelat, eftersom det inte tilltalar mig. Men jag har läst att spelet slutar med att ett av offren dödar spelarens rollperson.
Angående fiktiva våldtäkter finns det många tjejer och killar som har