onsdag 24 mars 2010

Vad är det för fel på folk?

Läser idag med stigande vrede om en tjej som blivit våldtagen på skoltoaletten. Hon är en av de lyckliga i och för sig som faktiskt fått se den skyldige dömas i rätten. Men det var också allt. För tro inte att det är HAN som drabbats hårdast efteråt. Hon har fått stå ut med hot och trakasserier, och att människor aktivt och öppet tar våldtäktsmannens parti mot henne.

Detta påminner om scenariot som beskrivs i Stina Jeffners avhandling "Liksom våldtäkt, typ", där en ung tjej blir våldtagen på en fest, och killarna får allt stöd socialt och hon blir kallad för det ena och det andra. Och tjejen som våldtogs av två killar, som av rätten ansågs "för fina och fräscha och snygga för att behöva våldta", så man friade killarna. Man noterar till och med att man tror på att hon har sagt ifrån, men att man inte anser att killarna behöver ha förstått hennes protester. *!!!!!!!!!!!!!!!!!!*

Vad är det för fel på folk? På riktigt. Hur kan man ge sig på den som redan ligger ner? Vad får man ut av att smäda den som redan har ett så stort sår i sin själ? Varför vill man strö ytterligare salt i blödande sår och gnugga in? Givetvis vill man inte tro att ens vän, pojkvän, bror, son eller polare kan göra något så vidrigt som att våldta någon. Men det är ALLTID någons "något" som gör det. Det är kompisen. Släktingen. Mannen. Pojkvännen. Barndomsvännen. Kusinen. ALLTID.

Ikväll visar Uppdrag Granskning historien om tjejen som jag nämnde först, som våldtogs i skolan och som nu fått flytta på grund av trakasserier. Förövaren? Hyllas och bor kvar. Är det rätt? Hur kan folk omkring leva med sig själva? Hur kan man vända någon ryggen så brutalt istället för att stötta henne i det som redan innan sveket från omgivningen var den största prövningen i hennes liv? Programmet refereras till under titeln "Den andra våldtäkten". Det är det det är att svika den som behöver stöttning efter ett övergrepp. Om det finns något som heter karma, så vet jag ett gäng vars karma snart kommer att hoppa upp och bita dem i arslet, så hårt. Kan alltid hoppas det i alla fall. Vad hände med "stötta de utsatta" och "agera på det som känns rätt"? Just det... Det var ju polaren, kusinen, kompisens pojkvän, och han är ju en "bra pojke som inte 'behöver' våldta...". Och det är de ju allihop.

3 kommentarer:

Mikaela sa...

Förr fanns en stödjour vid namn BEDA som var till för just tjejer/kvinnor som vart utsatta för sexuella övergrepp/våldtekter. Men den försvann för en del år sedan. Vet inte varför. Idag kan jag bara hitta en ynka liten artickel om BEDA -http://brott.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=42cb15ac-cb90-4fc0-9115-23e61ae29b1f. Om BEDA ersatts utav en annan stödjour vet jag inte. Men även om stödjouren finns så är det inte en lätt sak att vända sig dit när hela samhället skriker åt en att allt är Ditt fel! Du får skylla Dig själv! Du bad om det! Tom rätten visar en i all sin dolskhet att felet var Ditt. För även om gärningsmannen döms, så får han på sin höjd 1-3 år i fängelse. Jämför det med en ekonomisk brottslings straff tex. 1-3 år för att ha fullkommligt förstört en annan människas liv och sedan får han hjälp med att "komma till rätta" i samhället igen. Han får stöd för att han suttit i fängelse. Offret däremot får leva med ett mycket tyst stöd eller inget alls. Hon lever i tysthet för hon vet vad samhället säger även om hon i vissa fall har "tur" och de inte säger det rakt ut till henne.

Callisto sa...

Jag hade en bekant som blev utsatt för våldtäktsförsök av en man som hon inte kände, som bröt sig in hos henne på natten. Hon värjde sig och klarade sig undan, tack och lov. Hon fick sen frågan om vad hon haft på sig av hans advokat i rätten, och då flippade hon och undrade om gubbarna skulle ha med det så de kunde runka till protokollet sen. Hon gjorde i alla fall klart att när hon sover, hemma i sin säng, så kan man inte anklaga henne för att ha "bett om det". Men alla är inte som hon och blir arga. De flesta skäms. Massor. Och samhället hjälper till där, man ser till att hon verkligen vet att hon är suspekt, förbrukad, märkt, befläckad och mindre värd på många sätt. En kvinna som inte kan hålla tätt är ingen bra kvinna. Oavsett hur det gick till. Nästan värre att ha blivit våldtagen än att vara promiskuös, vad gäller samhällets stämpel på en. Helt sjukt!!!

Mikaela sa...

Lite läskigt... sökte vidare på stödjour för våldtäcktsoffer och trillade in på SKR - Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund. Jag klickade på fliken "Om SKR" http://www.kvinnojour.com/homepage/om-skr/ I nedre högra hörnet finns knappen "lämna sidan nu". Av nyfikenhet klickade jag på den och blev snabbt som attan omdirigerad till Googles hemsida.
Okej, så visst det är väl bra med knappen om man som våldsutsatt kvinna kanske blir påkommen med att surfa på denna sida, men jag kan inte låta bli att känna hysch-hyschet över det! Det gör mig så frustrerad!