fredag 23 april 2010

Tvångssterilisering

Sverige har fått sällskap. I Kina tvingas nu grupper som anses vara särskilt benägna att bryta mot familjeplaneringslagarna till sterilisering. Det rör sig om femsiffrigt antal människor, som ska utsättas för att få sina reproduktionsorgan kasserade. Vem minns att det inte alltför länge sedan pågick liknande aktiviteter i vårt älskade Sverige? Kvinnor som levde lösaktigt (enligt vem?), förståndshandikappade och andra element plockades bort från chansen att föra sina gener vidare. Tack och lov finns Amnesty, som protesterar mot kinesernas galenskap. Vem protesterade för svenskarna då det begav sig?

3 kommentarer:

Alexander E. sa...

Det pågår fortfarande tvångssteriliseringar i Sverige, men nu på transsexuella. Sjukt men sant.

Pärlhönan sa...

Alexander, jag undrar var du har fått denna vansinniga uppgift ifrån?

Dessutom är det inte alls ovanligt med steriliseringar, om nu av tvång eller med samtycke. Under 30-70 talen skedde det nästan överallt i Europa och i USA. Sverige hade i och för sig det första rasbiologiska institutet i världen.

Mvh
Pärlhönan

Callisto sa...

Jag kan tänka mig att det Alexander refererar till är regeln som tydligen fanns om att man vid könsbyte var tvungen att kapa reproduktionsorganens fungerande delar. Har för mig att det skulle ändras, utifrån den diskussionstråd jag följde.

Trevligt minne för svensk historia, rasbiologi och annat jox. Det får man inte lära sig om på historielektionerna. Undrar varför...