tisdag 8 december 2009

Socker 1- Callisto 0

Första ronden i kriget mot sockret går tyvärr till... sockret. Denna lömska substans, som hela mitt väsen kan skrika efter med en intensitet som får mig att förstå abstinensen hos en missbrukare.

Håller på att skaffa mig ett teoretiskt övertag så gott det går. Har skaffat Anki Sundins bok "Sockerberoende- Söt fantasi eller bitter verklighet". Köpte den faktiskt av Anki själv under årets freak show a.k.a. Fitnessfestivalen i Göteborg.

Nu inleds rond 2. Har insett att även mitt älskade sockrade te får ge vika. Har redan idag övat mig i att inte söta teet. Får se om jag slutar dricka te helt, eller om jag vänjer mig. Men fortsätter jag med socker i teet blir det lite som att "sluta röka" och bara röka Marlboro, eller bara Blend. Eller hur?

Jultider är sunkiga tider för livsstilsförändring egentligen, men samtidigt bra för att det ger mig övning i att verkligen tänka igenom olika situationer och sammanhang där jag konfronteras med stora mängder onyttigheter. Tillgång behöver inte betyda att jag MÅSTE frossa i mig rubbet. Eller att jag måste ta av allt. Eller äta pepparkakor varje dag för att de finns. Julen är en bra ursäkt att inte ta tag i saker. Tack och lov är mina julfavoriter skinka och kålrotslåda. Inte mycket till sötsaker det, inte. Nu är det verkligen tid att sätta upp försvaret mot sötsaker. Kan man värja sig mot åtminstone hälften inför jul och under julhelgerna så är man ju superbt rustad för vardagens frestelser sen.

3 kommentarer:

poverina sa...

å jag som gav dej chai... smygsabbar ditt sockerkrig. nu kommer d ingen tomte kan jag tänka mej =)

Lisa sa...

Mitt mål mot sockret den här julen är att inte trilla in i samma lätta beroende som jag brukar göra. NEJ till skumtomtar, glögg och pepparkakor varje dag. (Eller skumtomtar och pepparkakor i alla fall.) Man behöver inte vara rabiat, men det finns samtidigt inga ursäkter. Just nu är jag stolt och känner mig befriad över att ha tagit tillbaka kontrollen över sockret. Jag avstår inte helt, men jag väljer. Inget överdrivet sug längre. Och den här gången tog det inte ens två veckor att bli av med suget. Det var "bara" att sluta okynnesäta socker. (OK, inte så bara egentligen, men ganska bara.)

För en hyfsat sockerfri jul!

Vinteris sa...

Men både kålrotslåda och skinka innehåller ju socker. Kålrotslåda i form av kålrötter OCH sirap (grädden står för fettet) dessutom ströbröd som är gjort på sötat bröd.
Och Skinka ligger ju i sockerlag därav den söta smaken :)
Skulle nog vilja säga att på julbordet är både köttbullar och korv nyttigare ur en sockersynpunkt ;)