torsdag 31 december 2009

Homoterapi fungerar inte

CNN rapporterar om en studie där man sett väldigt lite effekter av de insatser som gjorts för att omprogrammera homosexuella. Glädjande nog, kan man tycka. Och rekommendationerna från studien är att terapeuter och andra som ägnar sig åt omprogrammering av homosexuella ska vara ärliga mot sina klienter om att resultaten sannolikt uteblir. Man konstaterar också i studien att effekterna mest tycks bestå i att man kan negligera sin läggning och inte agera på de känslor som man trots allt har kvar.


Trots att man faktiskt redan 1975 tagit bort homosexualitet från DSM-kriterierna, så finns det mycket problem med att acceptera homosexuella i USA. Vet inte och har inte heller kollat upp ifall något annat land har så mycket omprogrammerings-insatser att erbjuda till folk som råkat få "fel" läggning. Skrämmande. Jag blev GLAD när jag insåg att jag är gay. Så Herr Chambers, som CNN också berättar om som "jobbat bort" sin homosexualitet under massor av år och till slut gifte sig med en kvinna låter inte som en lyckosam behandling för mig, utan en stor tragik. Tänk att förakta det man är så djupt att man byter läggning. Istället för att bli kär i de man blir kär i och vara nöjd med detta... Speciellt också som man sett att de som försökt och inte klarat av att ändra läggning inte mått så bra av detta.

Be gay about being gay, if that's what you are! Jag tror det gör att vi mår bäst.

1 kommentar:

Anonym sa...

Att låta APA bedöma värdet av reparativ terapi är ungefär som att låta vänsterpartiet utvärdera moderaternas politik. Ingen tar APA:s snack på allvar, de är ju partiska.
Har du ens läst Chapmans bok? Hört andra sidans argument?
/rolf