fredag 17 april 2009

Domstol med populistisk och kommersiell, inte juridisk agenda

Nu har det spikat. Det är inte vad du kan bevisa, utan vad någon med höga röst, dyra advokater och pengar vill ha igenom som gäller i rätten. I det här fallet handlar det om PirateBay-domen; FÄNGELSE!!! Hur man kunnat åstadkomma detta med en åklagare som antagligen inte ens fattat Ctrl+Alt+Del och inte hade kläm på terminologin är mig helt obegripligt.

Det står tämligen klart att domen redan fanns när rättegången började. Det finns ett stort intresse för att döma PirateBay för att stävja mediala och kommersiella intressen. Men att dömas till ett års fängelse och 30 miljoner i skadestånd för "medhjälp till brott mot upphovsrättslagen" är ett hån mot alla våldsoffer och våldtäktsoffer, som i bästa fall får se en dom på ett år eller ett par, men oftast inte ens rättegång, eller än mindre fällande dom.

Denna dom är inte juridisk, utan populistisk. Domen står inte i proportion mot någon faktiskt skada. Det har aldrig bevisats att torrentsajter egentligen påverkat industrin så mycket som den själv hävdar. Så grattis till årets, nej, århundradets, mest kommersiellt sponsrade dom, Tingsrätten. Pinsamt.

2 kommentarer:

yastory sa...

Yes! Så rätt. Domen är nog allt utom rättvis. Kommersiell, populistisk, politisk, religiös, och Gud vet vad, men inte är den rättvis.

Callisto Nightshade sa...

Amen.