tisdag 21 april 2009

Delseger för demokrati och Internet-frihet

Jag visste faktiskt inte vad jag skulle tro om omröstningen kring tillägg 138 till Telekompaketet. Så många stolliga inlägg i debatten som har dykt upp, inte minst från franskt håll, och det kändes som att friheten på Internet var hotad på allvar. Men nu är första omröstningen klar och 80% röstade för att ta med tillägget som innebär att man inte ska kunna stänga av användare från Internet utan rättegång och domstolsbeslut. Låter bra för demokratin. Men med tanke på att man till och med i Sverige gått med på att låta privata företag kräva ut uppgifter om vårt surfande så kunde man ju inte veta. Och beslutet spikas inte förrän 5/5... Man kan bara hoppas att inte alla flippar som vissa i Frankrike gjort, utan att man står fast vid att tillägget skall finnas i paketet.

DN:s Hans Rosén konstaterar att många förslag kring begränsandet av Internetanvändning, samt kontroll av densamma, springer ur en önskan att skydda upphovsrätten. Money talks... Att pedofiler nyttjat nätet för barnporrdistribution var ingen tillräckligt lönsam anledning att ge sig på begränsandet. Men när kommersiella intressen kallar, då vänder man upp och ner på himmel och jord för att behaga mycket som vill ha mer.

Missförstå mig rätt, jag är absolut inte antikapitalist eller anser att allt ska vara gratis. Det mesta som rinner ner genom min lina är lagligt införskaffat, faktiskt. Jag driver också företag och vill givetvis tjäna pengar på det. Och den dagen mina tjänster inte längre kan distribueras så som mina tänkta kunder vill ha dem levererade, så kan jag a) stämma den jäveln som tillfredsställer kundernas önskemål eller b) ta mig i kragen och hänga med i tiden.

Tillgänglighet är ledordet idag. Med tanke på att jag, liksom flera i min omgivning, inte köpt en CD på evigheter utan förser oss online med den musik vi vill ha så känns det konstigt att inte fler bolag hakat på utvecklingen. Min älsklingsmusiker skickar länkar till mig med pre-views, och sedan brukar jag köpa och ladda ner hela skivan. Tillgängligt, enkelt, lagom prisnivå, och lagligt. De gånger jag inte hittar det jag söker via en laglig kanal, så händer det att det slinker in lite gratis ettor och nollor också. Men det är inget skäl för någon att snoka efter vad jag gör på nätet!!!

Kortfattat: Rör inte mitt Internet!!! Ingen annan än jag har med vad jag gör online att göra. Minst av allt privata aktörer!

2 kommentarer:

Markus sa...

Det börjar me och mer likna diktaturländer...
Undrar när första hemsidorna kommer att stängas av i stor skala

Callisto Nightshade sa...

De skulle nog bra gärna vilja. Killen som bloggade om FRA och publicerade dokument om det hela hade ju plötsligt flera besökare från "offentligt håll". Departementsnivå vill jag minnas.

Ja, snart är bloggandet övervakat och censurerat, och hemsidor med oönskat innehåll borta. Göran Persson fick väl kritik för att ha varit för gullig mot Kina? Nu vandrar vi själva åt det hållet med sittande regeringen i spetsen... *suck*