torsdag 14 maj 2009

Studenter stängs av från Internet efter klagomål

Nu rapporteras det att studenter som misstänks ha fildelat olagligt på nätet stängs av från internetuppkopplingen på svenska universitet. Tydligen är det inte ens alltid så att man vet att just den studenten verkligen, verkligen, begått ett brott. Avstängningen sker efter klagomål från olika industriella intressen.

Kortfattat så tycker jag hela den historien suger apröv! Utan rättslig prövning skall inte privata intressen kunna stega omkring och kräva repressalier för påstådda, eller ens begångna brott. I Sverige har vi en rättsapparat som ska sköta sådant som prövning och straff. Nu har vi gett tyglarna åt privatintressenter. Rättssäkerheten är utsåld i Sverige. Till den som viftade med fetaste sedelbunten. Känns ju toppenbra... Eller inte.

1 kommentar:

Björn sa...

Jag kan bara instämma i kritiken men frågar mig även, sedan när har universiteten varit rättssäkerhetens främsta beskyddare?
Att bedöma och sätta en bokstav på en student, det är vad de gör. Överklaga ett felaktigt beslut? Det går bra, det är bara det att man överklagar det till samma institution som begick felet... Nej, rättssäkerheten är är inte hög på universiteten.