lördag 2 maj 2009

Artikelserie om kvinnor som mördas av sina män

Aftonbladet ska nu köra en artikelserie på det aldrig uttjatade temat mäns våld mot kvinnor. Minns med fasa och ilska Marklunds reportage om kvinnor som mördats och misshandlats, där man i ett av fallen konstaterat att mannens svartsjuka som drev honom till mord kunde skrivas om till "öförmildrande omständighet". För "de hade ju problem". Och då var det väl inte så konstigt att han mördade henne (på ett humant sätt enligt domen, har för mig det rörde sig om några tiotal hugg med yxa...). Att svartsjukan och hans kontrollbehov är HANS problem, inte parets, och definitivt inte en förmildrande omständighet var en slutsats jag hade velat se av rätten, men icke.

Enligt AB mördas 17 kvinnor varje år av sina män. Män som de älskade, och som säkert sa sig älska dem tillbaka. Kontrollbehov, egofixering, svartsjuka... Något driver dessa män att ta sina kvinnors liv. En bekant till mig berättade att han under sin tid i fängelse mött många män som hamnat där, just för att de mördat sina kvinnor.

Ser fram emot denna artikelserie, som börjar imorgon. Hoppas den väcker en välbehövlig debatt, och att man kommer närmare en allmän slutsats om att kvinno(och mans-)misshandel är allas problem, inte något skämmigt man ska tala tyst och helst inte alls om. Vi måste skrika ut vår ilska över detta fenomen där man kränker sin man/fru/sambo/partner/etc. och kommer undan med det för att folk vill blunda.

Men det är inte lätt att föra fram ämnet. I England har man förbjudit ett reklamklipp med Keira Knightley för att det var för våldsamt. Tanken var just att visa upp det våld som är vardag för många kvinnor i världen. Men britterna verkar inte vara redo att förstå budskapet, eller plocka av sig skygglapparna. Här finns klippet:Detta klipp väcker verkligen en tanke om vad vi gör fel, då de säger att man inte kommer undan med att dänga upp en kvinna offentligt, och borde inte komma undan med det hemma:


Australiensarna har en "kul" knorr på det hela; gör du inget kan du lika gärna hjälpa till:

2 kommentarer:

Anonym sa...

Våld i nära relationer är också ett problem i HBT relationer.
Mord förekommer även här.

Anonym sa...

Nu kan vi ju inte dra alla män över samma kam, men visst suger det att så mycket "är tillåtet" innanför hemmets väggar, även då förhållandet är slut. Och pratar man med en kille så säger de alltid "Att slå en tjej är fegt" och att de aldrig skulle göra det...hmm, tills det är deras tjej eller ex och mer skrämmande är ju: Var är de killarna när de ser mig bli påpucklad av exet offentligt eller som din väninna framför massa gäster (även män kan jag tänka mig)? ingenting!!! Det kanske är ännu fegare att bara se på!?