måndag 18 februari 2008

Synd om den som missköter sig?

Nu srivs det spaltkilometer om en skola som valt att fortsätta plocka matkorten av elever som missköter sig. Förståsigpåare anser att barn behöver mat för att utvecklas, och framförallt klara skolgången. Man diskuterar det oetiska i att förvägra barnen skolmåltider, men ingen verkar tänka så långt som att dessa barn vetat om att missköter de sig så ryker maten. De har ändå valt att bete sig illa. I Sverige har vi en underlig mentalitet där man inte får sätta hårt mot hårt när någon beter sig illa. Man får inte straffa för hårt, man får inte dra in förmåner, för det är synd om de stackars busarna. När ska de någonsin få lära sig att handlingar får konsekvenser? Av vem? Föräldrarna verkar inte lärt dem, skolan får inte enligt opinionen... Är dessa "tycka-synd-om"-tomtar beredda att axla konsekvenserna, både socialt och ekonomiskt, av att vissa barn aldrig får gränser satta? Varför är det så fel att faktiskt fronta unga med att de missköter sig? Sätta ner foten och servera dem konsekvenserna av deras handlingar? Hur ska de annars lära sig?

4 kommentarer:

kulturbloggen sa...

Jag tycker visst att man kan visa vad gränser går. Men inte med mat. Jag har en 17-årig son som är 198 cm och han är hungrig jämt. Nu sköter han sig i skolan i och för sig, eftersom han går på ett gymnasium där han trivs så.
RS
kulturbloggen.com

Kimberly sa...

Fasen vilket bra svar i min blogg! Och jäkligt bra blogg har du! Allvar med glimten i ögat! Me like! ;)

Callisto sa...

Tack, Kimberly. :)

Callisto sa...

Kulturbloggen,

Vet inte heller om mat är bästa sättet, men samtidigt så är det ju faktiskt bara att sköta sig, så slipper man repressalier. Enkelt. Just do it.