tisdag 6 oktober 2009

Motion overksamt mot övervikt och andra problem?

Eller till och med ohälsosamt? Och att koppla på diet+motion för viktnedgång gör oss irrriterade och trötta förutom att vi riskerar att skadas av träningen? Detta är de rön som läkaren och professorn Fredrik Nyström påstår. "Det har massor med negativa effekter: man blir irriterad, hungrig, okoncentrerad eller rent av omtöcknad när man inte ätit på länge. Mediciner är bättre och billigare än att tjata på folk att motionera och äta rätt." Inte ätit på länge? Har killen läst något om kostlära de senaste decennierna? Man ska äta OFTA men rätt saker i rätt mängder för att det ska fungera. Mediciner? Ja, till de som är sjuka och inte kan bli friska på annat sätt. Men jag vill nog påstå att Fredriks evangelium ringer gott i öronen på de vars sjukdom heter "brist på karaktär". Som Stefan Rössner kommenterat Professor Fredriks påståenden så är det inte fel på kost+motion som koncept bara för att folk i allmänhet inte får tummen ur och gör som de är tillsagda.

Jag tycker att det är underligt hur jag i så fall har lyckats gå ner i vikt just med hjälp av diet och motion om det inte fungerar. Ingen gastric bypass så långt ögat når i den här kroppen. Bara en massa gymtimmar och slopat sockerintag. Min våg kanske är i maskopi med träningsivrarna och visar fel? Måttbandet också? Och min ökade ork och känslan av välmående är säkert placebo? Och mina patienter, vars blodtryck gått ner och ledbesvären minskat sedan de börjat träna? Finns de kanske inte på riktigt?

Professor Fredrik ger sig ut på ett besvärligt korståg nu. Ett korståg som motverkar allt jag kämpar för i mitt arbete på daglig basis, dvs att få människor att aktivera sig för att må bättre. Motionens effekter på vikt, blodtryck, ork och humör har dokumenterats sedan länge. Effekten på lindriga depressioner är häpnadsväckande. Professor Fredrik vill ge alla piller. Vi är gjorda för att röra på oss, inte sitta på sofflocket och knapra bantningspiller. Jag vågar påstå att de flesta höft- och handledsfrakturer som uppstår årligen hos äldre människor till följd av fall skulle kunnat förebyggas med regelbunden träning så man var 'du' med sin kropp och underhöll sin balans på ett adekvat sätt. Men det kanske finns piller för det med? Nä, den där Fredriks teorier ger jag inte mycket för. Hela mitt yrkesutövande bygger på motsatsen, och jag ser motsatsen hända dagligen.

Så, motionera mera! Det ÄR bra för dig.

1 kommentar:

Ulrika sa...

Att en läkare förnekar en sådan självklarhet är beklämmande.