måndag 30 mars 2009

Öga för öga, ger många blinda...

I Iran har man nu valt att tolka den urgamla lagen av Hamurab i dagsfärsk praxis och låter en kvinna som utsatts för syra-attack av en försmådd man att hämnas. Hon får hälla syra i hans ögon för att hämnas att han gjort henne blind.

Jag kan i princip inte riktigt acceptera tanken på hämnd som rättesnöre för hur förövare ska bestraffas, även om vissa våldsdåd utlöser kaskader av minst sagt medeltida idéer för hur straffen borde se ut. Ibland behöver man dock visa att något inte är okej på ett tufft sätt. I Mellanöstern är det tyvärr ett "vanligt" sätt att markera att en kvinna misshagat en genom att utsätta henne för syra. Det är ett så vedervärdigt dåd, som ofta förstör livet för den utsatta, att det nog behövs en och annan hämnd som subventioneras av rättsapparaten för att det ska sjunka in hos männen att de inte kan bete sig hursomhelst.

Att förklara för dem att de visar sin litenhet i storbilds-format genom att gå till så brutala grepp som syra-attacker för att en kvinna inte vill ha dem är nog inte ett argument som biter. Tyvärr tror jag att endast hämnden kan visa dessa män att deras beteende inte är acceptabelt. Att det blir många blinda i spåren efter öga för öga-principen kan få vara ett pris jag kan acceptera i detta fall, då kvinnans värde och rätt behöver upprättas i vad som ofta verkar vara ett laglöst land för just kvinnor. Jag hoppas budskapet når fram innan alla är blinda...

Inga kommentarer: