söndag 26 oktober 2008

Neil Strauss' kvinnosyn uråldrig

Neil Strauss har skrivit bästsäljande böcker om hur man som man ska ragga och vara framgångsrik. Hans bok "Spelet" säljer givetvis ultrabra, säkerligen i alla fall delvis för att män i allmänhet verkar drabbas av något slags mental regrediering och backa flera evolutionsstadier när de siktat en lämplig hona, eller vilken hona som helst till och med. Det är klart att det för sådana gossar känns skönt att ha en manual att luta sig mot. Men hur adekvat kan den vara när författaren snedtänt alla kopplingar om kvinnligt psyke?

I en intervju som publicerats av Aftonbladet.se säger han att det kommer ut en motsvarighet för kvinnor 2010. Den handlar dock inte om att ragga, för kvinnor vill inte ragga. Boken kommer att fokusera på andra saker, och han säger att "Jag tror inte att tjejer vill ragga, tjejer vill inte vara Casanovas. De flesta vill ha ett lyckligt förhållande med någon som älskar, respekterar och avgudar dem." Boken ska fokusera på problem med självförtroende, närhet och hur man ska undvika att bli sårad.

Min uppfattning från tiden då jag trodde män var "the shit" i livet, och då jag faktiskt träffade exemplar av detta släkte, lärde jag mig att män ofta har svårt för närhet, och deras självförtroende och självkänsla ofta låg farligt nära botten, vilket visade sig i olika besynnerliga beteenden. Mina väninnor med erfarenheter från relationer till män säger samma sak. Känslomässigt tillknäppta och prestigeorienterade, det vill säga kom fan inte med fetare lön, bättre utbildning eller andra meriter som han inte kan matcha, och våga framförallt inte vara mer sexuellt erfaren. Gärna experimentell, men allt ska vara Speciellt För Honom, och inte utövat med andra innan. Strauss borde nog skriva sin självförtroende-manual till män istället.

Intervjuaren Henrik Ståhl reagerade starkt på det Strauss sa i intervuen, och har skrivit om detta i sin blogg. Att han gjorde det ger hopp om att vissa män i alla fall evolverat till 2000-talet, och inte längre tror att kvinnor är väna viljelösa varelser som kommer att låta oss knullas i gengäld om vi blir upp-plockade och försörjda. Jag är glad att han reagerar så starkt på att kvinnan beksrivs som så menlös, defensiv och passiv. Jag känner inte igen mig i Strauss' bild av kvinnor. De flesta kvinnor jag känner och umgås med är långt ifrån den bild Strauss för fram. Det är dessa kvinnor som fortfarande kommer att skrämma skiten ur män som köpt självkänslan i form av Strauss' bok.

Malin Wollin, fotbollsfrun som bloggar, undrar om Neil Strauss själv aldrig blivit raggad på och därför drar slutsatsen att kvinnor inte raggar. Hon själv plockade upp sin karl, och eftersom hon uppenbarligen inte ragagr enligt Strauss så vet ingen vad hon gjorde mer exakt. Men hon fick honom. Jag har också gjort så. Plockat upp. Mer eller mindre tagit det jag ville ha. I bästaste stenåldersstil med omvända roller. Passiv? Rädd att bli sårad? Litet objekt som väntar på en man som ska rädda mig ur tristessen? Icke! Håller med Malin om att många kvinnors problem är män, män som Neil Strauss.

Lisa Magnusson å andra sidan anser att Strauss har rätt. Men då kan väl alla alfa-hannar ragga på henne med sina knep så kan de andra damerna få jaga sina byten i fred. Att läsa hennes kommentar om att tjejer som raggar är horor, även om det kändes som hon återgav det hon trodde var en allmän uppfattning, var en käftsmäll. Denna unga kvinna skulle må bra av att strunta i sådana "normer" och återerövra rätten till att själv välja, att själv ta för sig. Eller hon kanske inte vill eller vågar, och därför faller tillbaka på gamla klyschor?

Det må finnas många kvinnor kvar av den gamla skolan, kvinnor som snällt väntar på att bli valda. Och gudarna ska veta att många män gärna har det så, att de är de aktiva, att de väljer, att de inte behöver sitta rädda i ett hörn och vänta och kanske aldrig bli valda. För dessa grupper är Strauss' bok säkert adekvat. Men för alla som äntrat 2000-talet och vet att kvinnan inte längre är beroende av mannen, att kvinnan får vara kåt, kvinnan får vara aktiv, så är den kvinnnosyn Strauss ger uttryck för förlegad.

6 kommentarer:

Omega sa...

Dumt att dra alla över en kant, tycker det finns gott om tjejer som raggar och är bra mycket mer frammåt än killarna, ibland lite för närgångna på en gång. Att det finns könsskillnader genetiskt och kulturellt är väl uppenbart om man läst lite psykologi men att tjejer inte raggar låter som en främmande värld(och får gärna vara det).

Anonym sa...

Bra att du har koll och är konsekvent.

"Strauss borde nog skriva sin självförtroende-manual till män istället."

Typ som boken "Spelet" menar du

"deras självförtroende och självkänsla ofta låg farligt nära botten"

Är du medveten om att dessa är motsatsen till dessa?

"Håller med Malin om att många kvinnors problem är män, män som Neil Strauss."

Alla killar har inte problem med att "ragga". Dessa lär knappast betala pengar för "spelet". Samma sak gäller för tjejer som inte har de problem han beskriver i sin nya bok.

Callisto sa...

Ja, främmande är det. Vi flator skulle ha ökentorka jämt om vi inte raggade heller. ;D

Jag är inte säker på vad den anonyme skribenten försöker säga om motsägelser. Kanske inte han heller, och det kanske är därför inlägget är anonymt?

Erik Johansson sa...

Tjena Callisto,
Visst är Neil Strauss fenomenet spännande. Men personligen jag vet inte vad tjejer är mest rädda för. Neil strauss bok eller forum som: http://www.sweseduction.com där de kan läsa om raggarnas livsstil och verklighet. Jag undrar bara hur det kommer sig att dessa raggningsskolor får sån stor medial uppmärksamhet?

Callisto sa...

Erik,

Det är inget fel i tanken på att vilja hitta en partner. Men det verkar som att män glömmer bort det viktigaste av allt i sammanhanget, dvs att lämna egot hemma. Många lägger fram hela sitt ego på fat när de går fram till en tjej, och det blir fråga om att prestera istället för att försöka känna in situationen. Att stänga av känselspröten är lika med att missa signalerna och sedan försent upptäcka att man för parallella konversationer och att man sannolikt får gå hem själv. Och när det går upp för vissa killar att de fått nobben så skriker det sårade egot och då smädar man kvinnan i fråga istället för att ta nejet som en man.

Manualer borde innehålla en enda rad: Gå på känsla! Använd morrhåren.

Linusmalmqvist sa...

Jag tycker personligen mycket av vad han säger inte alls stämmer överens över hur man ska göra i verkligheten. Shotgun negs, Negs hit och dit. Det som är det sjuka kan jag tycka att det skjuts jäkligt mycket på ungdomar, killar, män som försöker stöta på vackra kvinnor på krogen.

Varför ska man inte försöka sträva efter att vara mer attraktiv, hitta sig själv och vara en skön människa? Det är väl för fan en sjukt bra egenskap att vilja utvecklas?..

Har testat www.sweseduction.se/forum själv och fått jäkligt många tips! Tidigare vågade jag knappt prata med tjejer och nu vågar jag och mina kompisar säger att jag blivit en mycket skönare människa att umgås med. Inte lika blyg, tar inte lika mycket skit m.m.